hero image

Автобуси от и до Варшава

Актуализирана информация!

Открий цялата настояща информация относно услугите и мрежата ни.
Кликни тук

Широка автобусна мрежа

Избери измежду повече от 2,500 дестинации в 35 държави и открий Европа с помощта на FlixBus.
Към мрежата ни

Автобуси и околна среда

Нашите автобуси са високоефективни във връзка с компенсацията на CO2 за изминат километър на пътник.
Автобуси и околна среда

Пристигане навреме

Ще те отведем до крайната ти цел удобно и навреме: 9 от 10 от нашите автобуси пристигат навреме.
Актуална информация за маршрути

На тази страница

Популярни автобусни маршрути Автобусни спирки Пътеводител за града

Автобусни спирки в Варшава

Моля, обърнете внимание: вашият билет ще съдържа най-актуалната информация за адреса.

ЦГ Варшава

Варшава (автогара Zachodnia)

Warszawa, Metro Marymont

Варшава (гара Młociny)

Warszawa, Metro Stadion Narodowy

Warszawa, Wiatraczna

Открий всички дестинации

Избирай от над 2,500 дестинации за пътуване в 37 държави.

Изследвай картата
Варшава: Бърза информация
Директно достъпни градове

237

Брой автобусни спирки

6

Страна

Полша

Екологично пътуване?

да

Туристическа информация за Варшава

Обща информация за Варшава

Варшава е столицата на Полша и най-големият град на територията на страната, център на Мазовското войводство. Още – икономическо, политическо и административно средище на Полша. Населението на града наброява около 1.8 милиона жители, като се счита, че по време на работната седмица, то достига 2.4 милиона. Впечатляващо, нали?

Разположена на двата бряга на река Висла, Варшава е разделена на две части – източна и западна. В източната част на града се намира квартал Прага – единственото място, което не е било напълно разрушено по време на Втората Световна Война, а в западната – полският парламент. Твърди се, че Варшава е една от най-красивите столици в Европа. Искаш ли да провериш?

Забележителности в Варшава

Преди да те въведем в света на варшавските забележителности, искаме да те предупредим, че климатът тук е умерено-континентален и поради тази причина температурите през зимата могат да достигнат до -30 градуса. Както може би разбираш, нашият съвет е да посетиш Варшава през лятото. Ако все пак избереш да пътуваш с нашите автобуси до полската столица през зимата, не забравяй да провериш прогнозата за времето и още – не забравяй да се довериш на прогнозата за времето. Ако метеоролозите предричат, че ще бъде -20 градуса, то повярвай, че наистина ще бъде толкова студено и не пропускай да си вземеш топли дрехи. От опит знаем, че скъсаните дънки в края на декември определено не са най-доброто, което можеш да избереш!

Хубавото на Варшава е, че повечето забележителности са разположени около центъра на града. С други думи без проблеми можеш да обиколиш основните туристически атракции пеша. Несъмнено най-очарователното място във Варшава е Старият град (още наричан Старе място). Освен всичко друго, това е историческият център на града, съхранил своята средновековна атмосфера и архитектура. Павирани улички, крепостни стени, църкви, паметници и цветни къщички – звучи приказно, нали? Тук ще попаднеш и на безброй кафенета и традиционни ресторанти. Така че, ако все пак се озовеш във Варшава през зимата, на -20 градуса, не се притеснявай – винаги можеш да се отбиеш в някое от заведенията и да изпиеш чаша греяно вино. Гарантираме, че ще се почувстваш по-добре. Старият град на Варшава е още домът на повечето градски забележителности. Например, на Стария площад (Ринек Старего Мяста) е разположена статуята на Русалката, символ на Варшава, Warszawska Syrenka. Тя се счита за пазителка на града и за това е въоръжена с щит и меч. От друга страна, в близост до Стария град се намират Кралският замък и Паркът на фонтаните. Не пропускай да ги посетиш.

Когато излезеш от Стария град, пред теб ще се разкрие Нови Швят – един от основите булеварди във Варшава. Препоръчваме ти да се разходиш по него, тъй като ще попаднеш на множество катедрали, параклиси и музеи. Няма да съжаляваш. Друга известна забележителност в полската столица е часовниковата кула, част от Двореца на културата и науката (Pałac Kultury i Nauki). Това е най-високата сграда на територията на цяла Полша и в нея има над 3000 помещения. Някои от тях са свободно достъпни (не е нужно да плащаш вход). Интересен факт е, че вечер кулата се осветява в различни цветове. Малък съвет: приготви фотоапарата си и увековечи своята екскурзия до Варшава.

За един невероятен завършек на твоята почивка, препоръчваме да посетиш парк Лаженки (Łazienki Park). Това е най-големият и може би най-красивият парк в града. Близо до него има уютно заведение, където можеш да си поръчаш полска бира. Обаче внимавай: бирата тук съдържа малко проценти алкохол и има вкус на безалкохолна.

Варшава: Култура & История

Варшава е град с богата и интересна история, който си заслужава да бъде посетен само и единствено от културна гледна точка. Полската столица датира още от ранното средновековие и е кръстена на Варс и Сава – двама съпрузи, които живеели на брега на река Висла и се прехранвали предимно с риболов. Според легендата една нощ на вратата им почукал странник, когато те посрещнали сърдечно в дома си. На следващата сутрин той им признал, че всъщност е княз Шемомисъл (Жемомисъл) – владетелят на тези земи. За да се отблагодари на двамата съпрузи, че го спасили от сигурна смърт, той кръстил местността на тях. Така възникнала Варшава.

Варшава е обявена за столица на Полша през 18-ти век, но първите исторически данни за града водят началото си още от 9-ти век. По време на своето съществуване Варшава е опожарявана 7 пъти и тук са избухвали 4 въстания. След края на ВСВ полската столица е възстановена по снимки, запазени от жителите й. Ето как са реставрирани всички забележителности, включително кралският дворец, паркът Лаженки и Старият град. Интересен факт е, че стените на кралския дворец са обрисувани от италианския художник Каналетто. Едни от най-известните музеи в града включват Музеят на Варшавското въстание, Националният музей и Музеят на Шопен и Коперник. Пътувай с FlixBus до Варшава и опознай една от най-значимите европейски столици в исторически план.

Нощен живот в Варшава

Нощният живот във Варшава, с множеството барове и клубове, разпръснати из целия град, може да бъде описан като „един от най-добрите и най-оживените в Източна Европа“. Повечето модерни заведения в полската столица или наистина си заслужава да бъдат посетени, или са пълни с така наречените „позьори“. Е, предполагаме, че поне по това клубовете в България и Полша си приличат. В допълнение, нощният живот във Варшава е малко „по-изискан“. Тук ще попаднеш на добре облечени жени и мъже, излезли да се забавляват...или просто да показват своите дрехи и аксесоари. Целегодишно някои от най-известните диджей посещават полската столица, а през лятото много заведения изнасят своите маси и столове навън, давайки възможност на посетителите и жителите на града да пият (и да се забавляват) на открито. Ако все пак се чудиш какво да правиш в нощна Варшава, можеш да посетиш Paparazzi, Eve, Kulturana, Plan B или Fabryka Trzciny. Няма да съжаляваш!

Интересни факти за Варшава

Знаеше ли, че Варшава е разрушавана до основа 7 пъти? Поради тази причина тя е позната още като „града-феникс“. А знаеше ли, че полската столица е била дом на най-многобройната еврейска общност в Европа? До 1939 година Варшава е служила за убежище на над 300 хиляди евреи. В града има повече от 20 мола, най-големите от които са Зуоте Тараси, Галерия Мокотов и Аркадия. Накрая, но не на последно място, Варшава е изключително популярна със своите коледни базари. Ако пътуваш до полската столица с един от нашите автобуси през зимата, не забравяй да се отбиеш на коледния базар, организиран в Стария град. Тук можеш да изпиеш чаша греяно вино или да хапнеш захаросани плодове.

Околностите на Варшава

Ако искаш да посетиш едновременно Варшава и нейните околности, препоръчваме да си отделиш повече от един уикенд време. Въпреки че основните забележителности на полската столица могат да бъдат обиколени за 2 дни, ще ти трябват поне 5, за да опознаеш и нейните покрайнини. Имай предвид, че повечето градове, които си заслужава да бъдат видяни са разположени на около 2-3 часа път оттук. Така че, ако имаш достатъчно време, те съветваме да посетиш Лодз, Люблин, Познан, Вроцлав и Краков. Ако не разполагаш с излишно време, не се притеснявай, защото Варшава сама по себе си е достатъчно интригуваща и градските паркове без съмнение ще те очароват. А ако си от авантюристите, които биха предпочели да пътуват през нощта, за да видят колкото се може повече места, ще ти разкрием една тайна: автобусите на FlixBus ще те отведат от Варшава до Берлин само за 8 часа. ;)


Услугите на борда са в зависимост от наличността