§§ geoTextTitle §§

§§ geoLinkText §§

Багаж

Във всеки автобус на FlixBus има достатъчно място за багажа ти. За да бъде пътуването ти възможно най-приятно и безопасно, моля да прочетеш внимателно следната информация.

В повечето случаи билетът ти включва безплатно превозване на:

  • един брой ръчен багаж (с макс. размери 42 х 30 х 18 см и тегло до 7 кг);
  • 1 пътнически багаж (макс. 80 x 50 x 30 см, допускат се незначителни отклонения, ако общият размер не надхвърля 160 см, а теглото е макс. 20 кг)

С оглед на безопасността ръчният багаж трябва да може да бъде поставян в багажното отделение над седалките, така че да не пречи в случай на евакуация. Всяка отделна единица багаж трябва да бъде обозначена с етикет, указващ името и адреса ти, с цел избягване на объркване. Нашите любезни шофьори с удоволствие ще ти помогнат да поставиш багажа си в съответните отделения.

Допълнителен багаж

Допълнителният багаж не трябва да надвишава размерите и теглото на пътническия багаж и може да се превозва срещу такса от 2 €, когато е заявен по време на процеса на резервиране. Ако искаш да регистрираш допълнителния си багаж след извършване на резервацията, можеш да направиш това на горещата ни линия за услуги. Ще трябва да заплатиш такса от 4 € в автобуса. По принцип не можем да гарантираме, че на борда на автобуса ще има достатъчно място за повече от една единица багаж.

Свръхбагаж

За единица багаж, чиито размери надхвърлят тези на пътническия багаж, се заплаща такса от 9 евро. Размерът на единицата багаж (височина в см + ширина в см + дължина в см) не може да надвишава 240 см, както и макс. тегло от 30 кг. Също така трябва да заявиш евентуален свръхбагаж или (ако е възможно за това пътуване) по време на резервацията, или след като я направиш, но в такъв случай трябва да го регистрираш най-рано 48 часа преди отпътуването на автобуса, като се свържеш по телефона с отдела ни за обслужване на клиенти*. Всеки пътник може да превозва само по един свръхбагаж, без да съществува общовалидно право за това. За свръхбагаж се считат напр. ските и музикалните инструменти (препоръчва се превозването им в твърди калъфи). За велосипедите и ортопедичните помощни средства важат специални правила. Превозването на някои предмети е забранено.

За още информация относно правилата и разпоредбите за превоза на багаж на борда на автобусите ни виж Общите ни условия.

Велосипеди

В много от автобусите ни се позволява превозването на велосипед със стандартни размери и без допълнителни конструкции (тегло до 25 кг). Можеш да добавиш велосипеда в процеса на резервиране  срещу допълнителна такса от 9 € на брой. Трябва да избереш броя на велосипедите, които искаш да бъдат превозени, когато избираш броя на пътниците в резервацията си.
Превозът се извършва в специални багажници за велосипеди. В отделни случаи е възможно превозът да се извършва само в специални калъфи в багажното отделение (напр. сгъваеми велосипеди). В тези случаи трябва предварително да се свържеш с екипа за обслужване на клиенти, за да регистрираш велосипеда си (виж правилата за специален багаж).

На стойките за велосипеди не могат да бъдат превозвани електрически велосипеди, велосипеди с двигател, тандемни велосипеди и триколки.

Детски колички/инвалидни колички/помощни средства за ходене

Детските и инвалидните колички, както и помощните средства за ходене се превозват безплатно в някои от автобусите ни. Инвалидните колички и помощните средства за ходене трябва да бъдат регистрирани по телефона най-късно 36 часа преди времето на отпътуване*. Детските колички се считат за свръхбагаж и трябва да бъдат регистрирани по телефона не по-рано от 48 часа преди времето на отпътуване*.

Моля, имай предвид, че с оглед на безопасността можем да превозваме инвалидните колички само ако са сгъваеми и не са снабдени с електрически устройства.

Музикални инструменти

Музикалните инструменти, които не надхвърлят размерите и теглото на ръчния багаж (42 х 30 х 18 см, макс. 7 кг), могат да се транспортират безплатно в багажните отделения над седалките вместо ръчен багаж. В това багажно отделение може да имаш или ръчен багаж, или музикален инструмент.

Музикалните инструменти, които надхвърлят размерите и теглото на ръчния багаж (42 х 30 х 18 см, макс. 7 кг), се считат за свръхбагаж и се транспортират в багажника на автобуса в подходящ транспортен калъф. Препоръчваме калъфът да е твърд с цел избягване на увреждания. В този случай за всяка отделна единица багаж ще бъде добавена такса от 9 € към резервацията ти. Трябва да регистрираш този тип багаж не по-рано от 48 часа преди времето на отпътуване, като се свържеш с екипа ни за обслужване на клиенти*.
Музикални инструменти и техните калъфи, които са по-големи от 135 х 48 х 35 см, не се приемат за превоз (например контрабаси).

Забравен багаж?

При липсващ багаж се свържи с бюрото ни за изгубени вещи. Ще ти помогнем възможно най-бързо.  

* Моля, имай предвид, че цените за разговорите от фиксирани и мобилни номера са в зависимост от тарифата на съответния доставчик.