§§ geoTextTitle §§

§§ geoLinkText §§

Багаж

Във всеки автобус на FlixBus има достатъчно място за багажа ти. За да бъде пътуването ти възможно най-приятно и безопасно, моля да прочетеш внимателно следната информация.

В повечето случаи билетът ти включва безплатно превозване на:

  • един брой ръчен багаж (с макс. размери 42 х 30 х 18 см и тегло до 7 кг);
  • 1 пътнически багаж (макс. 80 x 50 x 30 см, допускат се незначителни отклонения, ако общият размер не надхвърля 160 см, а теглото е макс. 20 кг)

С оглед на безопасността ръчният багаж трябва да може да бъде поставян в багажното отделение над седалките, така че да не пречи в случай на евакуация. Всяка отделна единица багаж трябва да бъде обозначена с етикет, указващ името и адреса ти, с цел избягване на объркване. Нашите любезни шофьори с удоволствие ще ти помогнат да поставиш багажа си в съответните отделения.

Допълнителен багаж

В рамките на наличния капацитет всеки пътник може да превозва втора, допълнителна единица пътнически багаж. Той не трябва да надвишава размерите на пътническия багаж и трябва да е с тегло до 20 кг. Цената за този допълнителен багаж е 2 евро. Трябва да заявиш превозването на такъв тип багаж или (ако е възможно за това пътуване) по време на резервацията, или след като я направиш, но в такъв случай трябва да го регистрираш най-рано 48 часа преди отпътуването на автобуса, като се свържеш по телефона с отдела ни за обслужване на клиенти*. Не съществува общовалидно право за превозване на повече от една единица пътнически багаж.

Свръхбагаж

За единица багаж, чиито размери надхвърлят тези на пътническия багаж, се заплаща такса от 9 евро. Размерът на единицата багаж (височина в см + ширина в см + дължина в см) не може да надвишава 240 см, както и макс. тегло от 30 кг. Също така трябва да заявиш евентуален свръхбагаж или (ако е възможно за това пътуване) по време на резервацията, или след като я направиш, но в такъв случай трябва да го регистрираш най-рано 48 часа преди отпътуването на автобуса, като се свържеш по телефона с отдела ни за обслужване на клиенти*. Всеки пътник може да превозва само по един свръхбагаж, без да съществува общовалидно право за това. За свръхбагаж се считат напр. ските и музикалните инструменти (препоръчва се превозването им в твърди калъфи). За велосипедите и ортопедичните помощни средства важат специални правила. Превозването на някои предмети е забранено.

За още информация относно правилата и разпоредбите за превоза на багаж на борда на автобусите ни виж Общите ни условия.

Велосипеди

В много от автобусите ни се позволява превозването на велосипед със стандартни размери и без допълнителни конструкции (тегло до 25 кг). Можеш да добавиш велосипеда в процеса на резервиране  срещу допълнителна такса от 9 € на брой. Трябва да избереш броя на велосипедите, които искаш да бъдат превозени, когато избираш броя на пътниците в резервацията си.
Превозът се извършва в специални багажници за велосипеди. В отделни случаи е възможно превозът да се извършва само в специални калъфи в багажното отделение (напр. сгъваеми велосипеди). В тези случаи трябва предварително да се свържеш с екипа за обслужване на клиенти, за да регистрираш велосипеда си (виж правилата за специален багаж).

На стойките за велосипеди не могат да бъдат превозвани електрически велосипеди, велосипеди с двигател, тандемни велосипеди и триколки.

Детски колички/инвалидни колички/помощни средства за ходене

Детските и инвалидните колички, както и помощните средства за ходене се превозват безплатно в някои от автобусите ни. Инвалидните колички и помощните средства за ходене трябва да бъдат регистрирани по телефона най-късно 36 часа преди времето на отпътуване*. Детските колички се считат за свръхбагаж и трябва да бъдат регистрирани по телефона не по-рано от 48 часа преди времето на отпътуване*.

Моля, имай предвид, че с оглед на безопасността можем да превозваме инвалидните колички само ако са сгъваеми и не са снабдени с електрически устройства.

Музикални инструменти

Музикалните инструменти, които не надхвърлят размерите и теглото на ръчния багаж (42 х 30 х 18 см, макс. 7 кг), могат да се транспортират безплатно в багажните отделения над седалките вместо ръчен багаж. В това багажно отделение може да имаш или ръчен багаж, или музикален инструмент.

Музикалните инструменти, които надхвърлят размерите и теглото на ръчния багаж (42 х 30 х 18 см, макс. 7 кг), се считат за свръхбагаж и се транспортират в багажника на автобуса в подходящ транспортен калъф. Препоръчваме калъфът да е твърд с цел избягване на увреждания. В този случай за всяка отделна единица багаж ще бъде добавена такса от 9 € към резервацията ти. Трябва да регистрираш този тип багаж не по-рано от 48 часа преди времето на отпътуване, като се свържеш с екипа ни за обслужване на клиенти*.
Музикални инструменти и техните калъфи, които са по-големи от 135 х 48 х 35 см, не се приемат за превоз (например контрабаси).

Забравен багаж?

При липсващ багаж се свържи с бюрото ни за изгубени вещи. Ще ти помогнем възможно най-бързо.  

* Моля, имай предвид, че цените за разговорите от фиксирани и мобилни номера са в зависимост от тарифата на съответния доставчик.