Ако срещаш затруднения, докато се опитваш да получиш достъп до този уебсайт, моля, свържи се по телефона с 00359 (0) 249 17 881 или използвай приложение Google Асистент за FlixBus.

§§ geoTextTitle §§

§§ geoLinkText §§

Багаж

Във всеки автобус на FlixBus има достатъчно място за багажа ти. За да бъде пътуването ти възможно най-приятно и безопасно, моля да прочетеш внимателно следната информация.

В повечето случаи билетът ти включва безплатно превозване на:

  • един брой ръчен багаж (с макс. размери 42 х 30 х 18 см и тегло до 7 кг);
  • 1 пътнически багаж (макс. 80 x 50 x 30 см, допускат се незначителни отклонения, ако общият размер не надхвърля 160 см, а теглото е макс. 20 кг)

С оглед на безопасността ръчният багаж трябва да може да бъде поставян в багажното отделение над седалките, така че да не пречи в случай на евакуация. Всяка отделна единица багаж трябва да бъде обозначена с етикет, указващ името и адреса ти, с цел избягване на объркване. Нашите любезни шофьори с удоволствие ще ти помогнат да поставиш багажа си в съответните отделения.

Допълнителен багаж

Допълнителният багаж не трябва да надвишава размерите и теглото за пътнически багаж. За тази услуга се начислява такса. Таксата за допълнителен багаж зависи от използвания начин за резервиране. Можеш да направиш това онлайн заедно с резервацията, или впоследствие по телефона. Ако регистрираш багаж по телефона чрез отдела за обслужване на клиенти, трябва да заплатиш таксата на шофьора на автобуса. По принцип не можем да гарантираме, че на борда на автобуса ще има достатъчно място за повече от една единица багаж.

Свръхбагаж

Трябва да платиш такса за багажа, който е по-голям от пътническия ти. Размерът и теглото на този багаж не може да надвишават общия размер (височина в см + ширина в см + дължина в см) от 240 см, нито теглото от 30 кг. Също така специалният багаж трябва да бъде заявен или по време на резервацията (ако е възможно за конкретното пътуване), или впоследствие (но не по-рано от 48 часа от отпътуването на автобуса) чрез телефонно обаждане до отдела за обслужване на клиенти. Всеки пътник има право само на една единица специален багаж. Не се предоставят гаранции за налично свободно място. Специалният багаж включва например ски и музикални инструменти (препоръчваме превозът им да се извършва в твърди калъфи). При превоза на велосипеди и ортопедични помощни средства прилагаме специални правила. Определени предмети не могат да бъдат превозвани.

За още информация относно правилата и разпоредбите за превоза на багаж на борда на автобусите ни виж Общите ни условия.

Велосипеди

В много от автобусите ни се позволява превозването на велосипед със стандартни размери и без допълнителни конструкции (тегло до 20 кг).  Можеш да добавиш велосипеда си в процеса на резервиране на билет срещу допълнителна такса. Трябва да избереш броя на велосипедите, които искаш да бъдат превозени, когато избираш броя на пътниците в резервацията си.

Превозът се извършва в специални багажници за велосипеди. В отделни случаи е възможно превозът да се извършва само в специални калъфи в багажното отделение (напр. сгъваеми велосипеди). В тези случаи трябва предварително да се свържеш с екипа за обслужване на клиенти, за да регистрираш велосипеда си (виж правилата за специален багаж).

Електрическите велосипеди, тандемите и триколките не могат да бъдат транспортирани на стойка за велосипеди.

Детски колички/инвалидни колички/помощни средства за ходене

Детските и инвалидните колички, както и помощните средства за ходене се превозват безплатно в някои от автобусите ни. Инвалидните колички и помощните средства за ходене трябва да бъдат регистрирани по телефона най-късно 36 часа преди времето на отпътуване*. Детските колички се считат за свръхбагаж и трябва да бъдат регистрирани по телефона не по-рано от 48 часа преди времето на отпътуване*.

Моля, имай предвид, че с оглед на безопасността можем да превозваме инвалидните колички само ако са сгъваеми и не са снабдени с електрически устройства.

Музикални инструменти

Музикалните инструменти, които не надхвърлят размерите и теглото на ръчния багаж (42 х 30 х 18 см, макс. 7 кг), може да се транспортират безплатно в багажните отделения над седалките вместо ръчен багаж. В това багажно отделение може да имаш или ръчен багаж, или музикален инструмент.

Музикалните инструменти, които надхвърлят размерите и теглото на ръчния багаж (42 х 30 х 18 см, макс. 7 кг), се считат за специален багаж и се транспортират в багажника на автобуса в подходящ транспортен калъф. Препоръчваме калъфът да е твърд с цел избягване на увреждания.  В този случай за всяка отделна бройка багаж ще бъде добавена допълнителна такса към резервацията ти. Трябва да регистрираш този тип багаж не по-рано от 48 часа преди времето на отпътуване, като се свържеш по телефона с екипа ни за обслужване на клиенти.*

Музикални инструменти и техните калъфи, които са по-големи от 135 х 48 х 35 см, не се приемат за превоз (например контрабаси).

Забравен багаж?

При липсващ багаж се свържи с бюрото ни за изгубени вещи. Ще ти помогнем възможно най-бързо.  

* Моля, имай предвид, че цените за разговорите от фиксирани и мобилни номера са в зависимост от тарифата на съответния доставчик.