Автобуси от и до Братислава

Здраве и безопасност

Пази себе си и другите в безопасност, докато пътуваш с нас.
Научи повече

Широка автобусна мрежа

Избери измежду повече от 3,000 дестинации в 40+ държави и открий Европа с помощта на FlixBus.
Към мрежата ни

Автобуси и околна среда

Нашите автобуси са високоефективни във връзка с компенсацията на CO2 за изминат километър на пътник.
Автобуси и околна среда

Пристигане навреме

Ще те отведем до крайната ти цел удобно и навреме: 9 от 10 от нашите автобуси пристигат навреме.
Актуална информация за маршрути

На тази страница


Автобусни спирки в(ъв) Братислава

Моля, обърнете внимание: вашият билет ще съдържа най-актуалната информация за адреса.

Открий всички дестинации

Туристическа информация за Братислава

Обща информация за Братислава

Братислава е столицата на Словакия и най-голям град в страната. Разположена на двата бряга на река Дунав и на левия бряг на река Морава, Братислава привлича множество туристи не само със своята космополитна атмосфера, но и с очарователното си местоположение. Малък съвет: докато пътуваш с нашите автобуси към сърцето на Словакия, ще видиш лозя по склоновете на Карпатите. А когато пристигнеш на една от нашите автогари в града, ще бъдеш впечатлен от живописната природа. Защо не прекараш един ден, релаксирайки, в красивите паркове?

Братислава е още икономически, политически и културен център на Словакия. Ето защо тук се организират безброй фестивали, изложби и всякакви интересни събития. Например Фестивалът на виното, Bratislava Ball, Junifest и други. За да започнеш пълноценно своето приключение, горещо препоръчваме да се отбиеш в един от местните ресторанти и да хапнеш Bratislavsky rozok (характерни за района хлебчета).

Забележителности в Братислава

В Братислава има много забележителности, които заслужават вниманието ти, и определено те съветваме да си отделиш достатъчно време за разглеждането им. Мостът СНП, още познат като „Новия мост“ и „Моста на НЛО“, е най-дългият висящ мост в света и една от топ атракциите в столицата на Словакия. Споменахме ли ресторантът във форма на летяща чиния („U.F.O. tower“), който се издига на 86 метра височина от моста? А нужно ли е да казваме, че оттук се разкрива прекрасна гледка към Братислава? Портата Михаил е единствената порта в града, запазена от неговото средновековно укрепление. В наши дни тя води до една от най-скъпите пазарски улици в Европа.

В Стария град на Братислава се намират Синята църква, замъкът „Братислава“ и Фонтанът на Роланд – забележителностите, които не трябва да пропускаш! Синята църква е построена в архитектурния стил ар нуво и често е сравнявана с бонбони или торта заради причудливия си цвят. Замъкът „Братислава“ е може би първото нещо, което ще забележиш, когато нашите автобуси те отведат в сърцето на Словакия. Тъй като внушителната му сграда се издига над всички останали, оттук се разкрива красива гледка не само към Братислава, но също към Австрия и Унгария. Замъкът никога не е бил завладяван или разрушаван в битка, но поради нехайство изгаря и оставя в руини чак до реставрирането му през 20-ти век. Фонтанът на Роланд, първоначално създаден с цел водоснабдяване на града, е най-известният фонтан в словашката столица и любима забележителност на множество туристи. Е, откъде искаш да започнеш своята туристическа обиколка?

Братислава: Култура & История

Част от бивша Великоморавия и бивша столица на Кралство Унгария (1536-1783 година), Братислава е без съмнение един от градовете в Европа с най-богата култура и история. През годините развитието на града е повлияно от много народи – автрийци, немци, сърби, унгарци, чехи. Всеки от тях „белязва“ съвременната словашка столица по свой собствен начин. Ето защо Братислава е любима дестинация на любителите на културата и историята. Ако искаш да опознаеш миналото на града, горещо препоръчваме да посетиш Словашкия национален музей и Словашкия национален театър. Словашкият национален музей е най-голямата културна институция на територията на страната, която управлява 16 специализирани музея в Братислава и извън нея. Сред тях са Историческият музей, Археологическият музей, Природонаучният музей и други. Словашкият национален театър датира от времето на Ренесанса и се състои от Професионален театър с 3 ансамбъла (опера, балет и драма), Стара сграда и Нова сграда. Дори да не харесваш театралните представления, съветваме да посетиш този театър, който ще те впечатли от чисто архитектурна гледна точка.

Нощен живот в Братислава

Нощният живот в Братислава е такъв, какъвто трябва да бъде в една източноевропейска столица – разнообразен, оживен и евтин! Не се съмняваме, че без проблем ще намериш своето място, веднага щом пристигнеш на една от нашите автогари в града. Тук, през лятото, точно както в България хората обичат да прекарват време навън в компанията на приятели и разбира се – на студена бира. Едно от най-популярните места за практикуване на тази „дейност“ е районът под Братиславския замък, между улиците Židovská и Beblavého. Друго известно заведение в словашката столица е „U.F.O. tower“ – едновременно ресторант и нощен клуб, предлагащо изискана кухня и радващо посетителите си с модерен интериор. Ето още няколко предложения: Subclub, RockOk, Cocoloco и Rio.

Интересни факти за Братислава

Знаеше ли, че Братислава е единствената национална столица, граничеща с две независими държави – Австрия и Унгария? А знаеше ли, че Братислава и Виена са европейските столици, разположени на най-кратко разстояние една от друга (само на около 60км)? За да те заинтригуваме още повече, ще ти кажем, че от ноевмри 2014 можеш да пътуваш безплатно със словашките национални железници (ZSSK). Според наредбата всички деца, редовни студенти до 26-годишна възраст, вдовци и инвалиди до 62 години, както и всички хора над 62-годишна възраст имат право да пътуват безплатно със словашките влакове. Това важи не само за жителите на Словакия, но и за постоянните граждани на Европейския съюз. Просто трябва да се регистрираш! Какво ще кажеш за една екскурзия до Братислава?

Околностите на Братислава

Тъй като Братислава е разположена в Западна Словакия, близо до границите с Австрия, Унгария и Чехия, спокойно можеш да разшириш пътуването си извън пределите на страната. Какво по-привлекателно от една изгодна и удобна екскурзия? Какво по-вълнуващо от една възможност да разшириш кръгозора си и да видиш нови места? Все пак, ако предпочиташ да останеш в границите на Словакия, горещо препоръчваме да посетиш крепостта Девин или да се отдадеш на винен туризъм сред Малките Карпати.

Крепостта Девин се намира в предградията на Братислава и представлява исторически замък, разположен върху масивна скала. Въпросната скала се разпростира върху мястото, където река Морава се влива в река Дунав и поради това крепостта Девин, датираща от 864 година, се счита за отлично място за укрепление. Съществува легенда, че в „Девичката кула“ – една от кулите в замъка, много нещастно влюбени момичета са намерили смъртта си. Освен всичко друго, оттук се разкрива невероятна гледка към живописните околности.

Любителите на виното съветваме да се отправят на тур из градовете Свети Юр, Пезинок и Модра. Тук, в продължение на векове, най-известните производители на вино са радвали местните жители и благородниците с първокачествена продукция. Не забравяй, че дегустацията е също част от твоята обиколка!


Услугите на борда са в зависимост от наличността