flixbus logo
hero image

Автобуси от и до Рим

Актуализирана информация!

Открий цялата настояща информация относно услугите и мрежата ни.
Кликни тук

Широка автобусна мрежа

Избери измежду повече от 2,500 дестинации в 35 държави и открий Европа с помощта на FlixBus.
Към мрежата ни

Автобуси и околна среда

Нашите автобуси са високоефективни във връзка с компенсацията на CO2 за изминат километър на пътник.
Автобуси и околна среда

Пристигане навреме

Ще те отведем до крайната ти цел удобно и навреме: 9 от 10 от нашите автобуси пристигат навреме.
Актуална информация за маршрути

На тази страница

Популярни автобусни маршрутиАвтобусни спиркиПътеводител за града

Автобусни спирки в Рим

Моля, обърнете внимание: вашият билет ще съдържа най-актуалната информация за адреса.

Rome Anagnina

Rome Termini

автогара Рим -Tiburtina

Открий всички дестинации

Избирай от над 2,500 дестинации за пътуване в 37 държави.

Изследвай картата
Рим: Бърза информация
Директно достъпни градове

154

Брой автобусни спирки

3

Страна

Италия

Екологично пътуване?

да

Туристическа информация за Рим

Обща информация за Рим

Рим или „Градът на Седемте хълма“ е столицата на Италия и най-големият град в страната. Намира се на реките Тибър и Аниене, а предградията му достигат до бреговете на Тиренско море. В наши дни Седемте хълма на Рим се издигат в центъра на града и са считани за историческа и географска забележителност. Пет от тях са осеяни със забележителни сгради, паркове и паметници, а Палатин (може би най-известният) е обявен за археологически обект. Сенаторският дворец и градската администрация са разположени върху хълма Капитолий. Италианската столица очарова не само със своята богата история, но и с космополитната си атмосфера. Без съмнение тук има по нещо за всеки вкус – барове, клубове, галерии, музеи, паркове. Рим е считан още за една от най-романтичните дестинации в Европа (за повече информация и вдъхновение посети страницата ни почивка за двама). Когато нашите автобуси те отведат в сърцето на Италия, остава да направиш само още едно нещо – да видиш папата. Малък съвет: предварително проучи графика на папа Бенедикт.

Забележителности в Рим

Когато говорим за пътуване до Рим, без съмнение посещението на Колизеумът – едно от Седемте чудеса на света, е задължително. Колизеумът или Колизеят е единствената забележителност, част от списъка на Новите седем чудеса на света, която се намира на територията на Европа. Твърди се, че това е най-просторният и най-възхитителният амфитеатър, датиращ от времето на Древен Рим. Мястото, където са изгубили живота си над 500,000 гладиатори и над един милион животни. Римският форум, от друга страна, е бил политически, търговски и религиозен център на Древен Рим. Състоял се от храмове, базилики и арки, но още – Роастра (трибуна за изнасяне на речи), Куриа (седалище на Римския сенат), Табулариум (държавен архив), Милиариум Ауреум (географски ориентир) и Клоака Максима (голям подземен канал), от които днес са останали предимно развалини. Малък съвет: с един билет можеш да посетиш Римският форум и Колизеумът!

Любителите на пастата съветваме да посетят Музея на пастата (Museo Nazionale delle Paste Alimentari). Да, точно така – Рим си има свой собствен Музей на пастата, където се помещават различни машини за производство на паста, любимото ястие на малки и големи. Докато си в италианската столица, не пропускай да посетиш Фонтан ди Треви – един от най-известните фонтани в света. Според легендата всеки, който хвърли монета във фонтана някой ден ще се завърне в Рим. Искаш ли да провериш?

Рим: Култура & История

Според легендата Рим или „Вечният град“ е основан през 753 г. пр. Хр. от синовете на бог Марс – братята Ромул и Рем. Твърди се, че те са откърмени от вълчица. Оттук идва и символът на Рим – капитолийска вълчица или Lupa Capitolina (на латински), кърмеща двамата братя. Символът на града всъщност представлява бронзова статуя, датираща от 6 век пр. Хр. В наши дни тя се намира в Капитолийските музеи в Рим.

Древен Рим, първоначално основан като самостоятелна държава, се радва на активно развитие в продължение на 1 200 години, до разпадането си на Източна и Западна Римска империя през 476 г. пр. Хр. Някои историци смятат, че Източната Римска империя (наречена впоследствие Византийска империя) е всъщност наследник на Древен Рим. С други думи твърди се, че Древен Рим продължава съществуването си дори след окончателния упадък на Западната Римска империя, но под друго име – Византия. Византия съществува до 1453г., когато е окупирана от Османската империя. Османското владичество, двете световни войни, фашисткото управление на Бенито Мусолини (и други) формират богатата история на съвременната италианска столица. Тя е един от градовете в света, който не само оцелява, но и процъфтява с течение на времето. Множеството музеи в Рим разказват за неговото пъстро минало. Така че, когато нашите автобуси те отведат в сърцето на Италия, не пропускай да посетиш поне един от тях. Ето няколко предложения: Капитолини, Ватикана, музеят на Римските цивилизации.

Нощен живот в Рим

Нощният живот в италианската столица наподобява някогашните римски пиршества. Тук има по нещо за всеки вкус – безброй барове, клубове и ресторанти. Например Room26 (един от клубовете с най-добра аудио система в Европа), La Cabala (пиано бар) и Vicious Club, където пускат хаус, техно, електро и рап. Обикновено италианците се срещат към 9ч, вечерят заедно и после обсъждат къде да прекарат нощта. След това, на път за вкъщи, се наслаждават на вкусен кроасан (cornetto) и топло капучино – една от традициите, свързани с нощния живот в Рим.

Интересни факти за Рим

Ватикан, най-малката независима държава в света и също така седалище на папата, се намира в западната част на Рим. Тя си има своя собствена армия, железопътна гара, поща и радиостанция. Тук е разположена базиликата „Свети Петър“ – най-голямата християнска църква в света. През 50 г. пр. Хр. Рим става първият модерен град, достигнал население от 1 милион души. Едва през 19-ти век Лондон изравнява този рекорд. Във „Вечния град“ се намира най-големият университет в Европа и вторият по големина в света – „Ла Сапиенца“ (La Sapienza), датиращ от 1303 година. Не на последно място, Рим е домът на първия търговски център в света, построен от император Траян, където се продавали различни дрехи, хранителни продукти и подправки.

Околностите на Рим

Околностите на Рим са толкова впечатляващи колкото самият град. Ако търсиш вдъхновение, ето няколко предложения: град Тиволи, Кастели Романи и Градината на Нинфа.

На около 30км от Рим се намира древният град Тиволи, където римските императори са строяли своите летни резиденции и дворци. Тук са разположени Вила д'Есте – един от най-красивите паркове в Европа, и храмът на Херкулес. Вила д'Есте е архитектурно-парков комплекс, състоящ се от дворец и множество фонтани. Включен е в списъка със световно културно и природно наследство на ЮНЕСКО. Храмът на Херкулес е популярна дестинация сред любителите на древногръцката митология.

Кастели Романи (в превод „римски замъци“) е местност в Лацио, служила за вилна зона на римските благородници. Замъците са разположени върху бивша вулканична зона, днес обградена от езерата Неми и Албано.

Градината на Нинфа се намира на 60км южно от Рим и се разпростира на площ от 8 хектара. Представлява съвкупност от пъстроцветни растения, извори, ручеи и средновековни руини. Нищо чудно, че посетителите на градината я смятат за най-романтичното място на света, нали?


Услугите на борда са в зависимост от наличността