Кулинарна Коледа – Най-вкусните празнични сладкиши в Европа

02/04/2020

+ Мюнхен – Щолен

+ Загреб – Бухтички (Fritule)

+ Будапеща – Коминена торта (Kürtőskalács)

+ Виена – Торта Сахер 

София, 22.11.2019 г. – Коледа идва заедно с вълшебните тематични пазари в цяла Европа, където аромати на сладки и греяно вино се разнасят из студения въздух. Тази година последвайте сетивата си и се потопете в празничното настроение като посетите зимните панаири с най-вкусните коледни специалитети. Изберете любимите си от тези традиционни вкусотии в цяла Европа и FlixBus ще ви отведе до местните щандове за храна, за да ги опитате! 

Мюнхен – Щолен

Щоленът е съществена част от немските коледни традиции от половин хилядолетие. Плодовият хляб има много разновидности, марципан, ядки, маково семе и дори шампанско или вино могат да се добавят към тестото, което се приготвя с мая, вода и брашно. След изпичането хлябът се поръсва с пудра захар, което му придава истински зимен вид.Коледният пазар в Мюнхен отваря врати на 27 ноември тази година и продължава до 24 декември, когато Marienplatz ще бъде превърнат в зимна страна на чудесата.

Загреб – Бухтички (Fritule)

Класическият коледен специалитет в Хърватска е Fritule или бухтички. Традиционно фритулето се сервира с пудра захар отгоре, но хората, които обичат много сладки неща могат да се зарадват, тъй като вече бухтичките често са придружени от шоколад, карамел или плодов сос. Рецептите се различават в различните региони в Хърватска, като към основата могат да се добавят кедрови ядки, стафиди, портокалови кори или ликьор.Загреб получи титлата „Най-добър коледен пазар в Европа” 3 пъти подред през последните години и въпреки че през 2019 г. не е обявен за победител, все пак е добра идея да посетите хърватската столица между 30 ноември и 7 януари тъй като центърът на града има невероятно настроение през празничния сезон.

Будапеща – Коминена торта (Kürtőskalács)

Коминената торта е истинско лакомство на унгарските панаири и пазари през цялата година, също и през коледния период. Прави се от сладко тесто, което се оформя в лента и след това се навива около шиш и се овалва в захар. След това странното творение се пече върху въглен, докато захарта се карамелизира и сладкишът придобие красив златисто-кафяв цвят.Будапеща има този специалитет навсякъде по време на коледния период, но тази година не е само храната, заради която си струва да посетите Будапеща. Европейските най-добри дестинации избраха коледния пазар на унгарската столица за втори най-добър тази година в цяла Европа. Най-популярният пазар „Празник на адвентите пред Базиликата” отваря врати на 22 ноември и ще бъде отворен до 1 януари.

Виена – Торта Сахер

Виена е домът на тортата Сахер но в цяла Австрия това е обикновен десерт на коледната трапеза. Шоколадовата торта на базата на пандишпанов блат обикновено има два слоя сладко от кайсии и отгоре вкусна шоколадова глазура. Тези, които не се страхуват от допълнително калории преди Коледа, могат да добавят и бита сметана отстрани.Виена може да предложи толкова много по време на коледните пазари между 15 ноември до 26 декември, че посетителите лесно могат да прекарат цял ден навън, изумени от искрящия градски пейзаж. За да се сгреете винаги е добра идея да седнете в някоя от виенските кафенета и да опитате тортата Сахер.

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ (PDF)