Експертни съвети за връзки от разстояние

02/04/2020

+    Почти 60% от двойките, които поддържат връзка от разстояние, имат положителни изживявания 

+    Съвети на терапевта за здравословна връзка на разстояние

+     Идеи за двойките, които няма да прекарат заедно Деня на Свети Валентин

София, 12 февруари 2020 г. – Денят на Свети Валентин наближава и като че ли няма по-голямо изпитание за връзките от разстояние от това, двойката да не прекара заедно най-романтичния празник в годината. Въпреки това изследванията показват, че поддържането на връзка от разстояние може да бъде положително изживяване. Съгласно проучване, проведено от KIIROO през 2018 г., 58% от връзките от разстояние са успешни. Нещо повече – 55% от участниците в проучването са споделили, че времето, през което са разделени, ги кара да се чувстват по-близки, а 81% са потвърдили, че това прави моментите заедно още по-интимни. Обърнахме се към експерт за препоръки как да заздравим емоционалната си връзка, докато сме разделени.

Съвети на терапевта за поддържане на здравословна връзка от разстояние

Базираният в Мюнхен любовен консултант и терапевт на двойки д-р Шарън Брем, сподели с доставчика на мобилност FlixBus съвети за това, как да поддържаме искрата жива дори и когато нямаме възможност да пътуваме, за да бъдем заедно.  

1.    Фокусиране върху качествена комуникация

Когато не можем да бъдем заедно с любимия човек, изключително важно е да имамепоследователна и балансирана комуникация.  Споделените ритуали, като съобщения за лека нощ и редовни телефонни разговори, спомагат за запазването на чувството за близост. Разбира се, има дни, в които няма нищо вълнуващо, което да споделим с партньора си. Д-р Брем съветва двойките да установят и поддържат невидима връзка чрез споделяне на едни и същи изживявания. „Четете книга или гледайте филм по едно и също време, започнете заедно онлайн курс или играйте на компютърна игра – позволено е всичко, което ще ви направи по-близки.“

2.    Предварително планиране на посещенията 

Колко често партньорите трябва да се срещат, зависи от множество фактори, като например разстояние, време и финансови ресурси. Без съмнение е обаче, че е добре, когато двойката може да се среща редовно. „Ако обаче това не причинява стрес, връзката може понякога да преминава и през по-дълги фази без контакт на живо“, обяснява д-р Брем. „Също така съветът ми е посещенията от страна на двамата партньори да са балансирани и честни.“ Пътуването с междуградски автобус е удобен и достъпен начин да пътуваш до любимия човек винаги когато искаш. 

3.    Насладете се на времето заедно по желания от вас начин 

Много двойки се опитват да изживеят възможно най-интензивно ценното време, през което са заедно. Въпреки това посещаваш любимия си човек не за забавление, а защото го обичаш такъв, какъвто е. „Тази мисъл вече помогна на много хора да се запазят такива, каквито са, докато се наслаждават на времето си заедно“, обяснява д-р Брем. „Става въпрос за това да умеем да прекарваме времето заедно по истински начин – без значение дали в леглото, с приятели на парти, или на излет в планината.“

4.    Бъдете реалистични относно очакванията си

Срещата обикновено се свързва с високи очаквания, което води неминуемо до напрежение. Важното е да разпознаем възможните предизвикателства още в самото начало, тъй като, за да са успешни, връзките от разстояние изискват повече търпение, честност и доверие от страна на двамата партньори, разказва д-р Брем. Достатъчно време преди самата среща партньорите може да обсъдят нуждите и желанията си, за да проверят дали и двамата очакват едно и също. 

5.    Изживейте момента

Уверете се, че живеете максимално тук и сега. „Партньорът не трябва да бъде единственият ви източник на щастие, като това правило важи за всяка една двойка“, обяснява д-р Брем. Без значение къде сте – вечер у дома или на път към любимия човек с FlixBus или FlixTrain, – опитайте се да се насладите на момента, защото няма грешно място или време за това. „Пътуването с автобус предоставя време да направим нещо за себе си: да слушаме аудиокнига, да запишем мислите си или просто да погледаме през прозореца, без да мислим за каквото и да било.“

6.    Създавайте дългосрочни планове, за да обедините световете си

Много ефективен начин да се справим с разделите, е да имаме възможност да сложим край на тази ситуация.  Не е необходима точна дата, но конкретните планове за този ден отнемат голяма част от напрежението. „При връзките на разстояние е важно да се знае, че разстоянието е само временно. В противен случай се засилват самотата и разочарованието“, обяснява д-р Брем. 

Идеи за Свети Валентин от разстояние 

Физическото разстояние не означава, че не можем да празнуваме празника на любовта и да изненадаме любимия човек. Опитайте да приложите някоя от следните идеи.

•    Обърнете се към традициите и изпратете писмо по пощата

•    Поръчайте любимото ястие или цветя за половинката си

•    Планирайте среща и вечеря чрез Skype

•    Организирайте игра за търсене на предмети за Свети Валентин 

•    Направете изненадващо пътуване или купете билет от FlixBus за партньора ви за следващото ви съвместно пътуване 

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ (PDF)