Ако срещаш затруднения, докато се опитваш да получиш достъп до този уебсайт, моля, свържи се по телефона с 00359 (0) 249 17 881 или използвай приложение Google Асистент за FlixBus.

§§ geoTextTitle §§

§§ geoLinkText §§

Често задавани въпроси

Преди пътуването:

   

Информация за всички връзки можеш да намериш чрез формуляра ни за търсене в приложениетоFernbus и на нашия уебсайт www.flixbus.bg. Там ще намериш и мрежата ни с активни маршрути към момента в раздела за автобусни връзки.

Пътуваш с група и имате специални желания? Можете да наемете автобус с шофьор на адрес www.mieten.flixbus.de. Ще организираме пътуването изцяло съгласно вашите предпочитания. Вземане от адрес, директен транспорт до желаната дестинация, пътувания от мястото, на което се намирате. С FlixBus Rental можете да стигнете до всяка една точка. Въведете информацията за пътуването, получете незабавно цена, направете безплатна резервация и се насладете на пътуването.

   

Можеш да резервираш пътуване с нас приблизително от 3 до 6 месеца преди датата на отпътуване, като използваш приложението или интернет сайта ни.
Непрестанно работим върху допълнителното изграждане на мрежата си и подобряването на вече съществуващите линии. Харесваме изключително много три неща: точността, удобното време за отпътуване и оптималните възможности за прекачване. 

Ако искаш да получаваш актуална информация за новите ни маршрути, регистрирай се за нашия бюлетин или харесай страницата ни във Facebook

   

Най-лесният начин е да използваш мобилното ни приложение, което ще те отведе до съответната автобусна спирка. Избери я, кликни върху стрелката горе вдясно и навигацията стартира. Списък с местата за отпътуване ще откриеш в раздела „Автобусни спирки“ на мобилното ни приложение, както и в общия преглед на автобусните ни спирки. Чрез кликване върху съответния град ще се отваря адресът на спирката, както и карта. Потвърждението за резервацията ти също така включва карти на съответните автобусни спирки.

Също така спирките на място са обозначени по съответния начин.

   

Най-удобният начин за това е чрез мобилното ни приложение за смартфон. Билетът ти ще бъде запазен в раздела „Моите билети“ и при качване ще можеш да го покажеш от мобилния си телефон. Освен това винаги си осигуряваш достъп до най-изгодните тарифи, както при резервиране от сайта ни. Винаги имаш достъп до най-изгодните тарифи. Приложението ти предоставя също така и достъп до промоции. Потвърждението на резервацията ще получиш по имейл (моля, проверявай и папката си за спам).

Освен това можеш да резервираш пътуванията си в туристическите ни агенции/билетните центрове или направо от шофьора на автобуса. Имай предвид, че в автобуса ще заплатиш редовната цена (за възрастни и деца), както и че ще можеш да закупиш билет само ако има свободни места. За съжаление, там не предлагаме специални цени и отстъпки, нито намаления за групи.

   

Начинът ти на плащане зависи от местоположението ти.

Онлайн резервация: директен дебит, кредитна карта (Visa/Mastercard/Amex), ePay, плащане чрез Sofort, Carte Bleue и iDEal.

От шофьора на автобуса: Ще получиш касова бележка, когато купуваш билет на борда на автобуса. Квитанцията за плащането служи едновременно и за билет/потвърждение на резервацията. Внимание: Когато купуваш билета си от шофьора на автобуса, винаги плащаш редовната цена. Билетите с отстъпка или с намалена цена се предлагат единствено при покупка онлайн или в нашите билетни центрове и туристически агенции. Все още не е възможно да се заплаща с карта на борда на автобусите. Моля, имай предвид, че в Швеция се приемат само плащания с карти (MasterCard, Visa, American Express, Maestro, Visa Electron, V Pay, JCB, Diners Club, China Union Pay). Също така можеш да закупиш билета си от шофьора чрез мобилна система за плащане, базирана на NFC (напр. Swish, Mobile Pay, Apple Pay, Android Pay).

Билетни центрове и туристически агенции: Всички наши агенции приемат различни начини на плащане. Винаги е възможно да платиш и в брой.

Моля, имайте предвид, че при някои начини на плащане се начисляват такси на трети страни. Съществува обаче и начин на плащане, при който не се начисляват такси. Ще ви информираме за таксите в процеса на резервиране. Можеш да намериш всички такси тук.

   

Можеш да използваш ваучера си (например купон или ваучер от анулиране) в онлайн резервацията си чрез мобилното ни приложение или на уебсайта ни, в билетните центрове/туристическите агенции. Избери пътуването си и използвай кода от ваучера си в пазарската кошница. Моля, имай предвид, че можеш да използваш само по един код на резервация. Не се допуска изплащане в брой на стойността на ваучера.

Ваучерите, чиято валидност не може да бъде удължена, са тези, които са закупени от нашия магазин за фенове. Кодовете на ваучерите, издадени във връзка с промяна или анулиране на резервация, са с валидност от 1 година.

   

Ако имаш проблеми с онлайн резервацията на билета си, те най-вероятно се дължат на браузъра ти за интернет. Разполагаш със следните опции, за да решиш проблема:

Използвай друг браузър.

Изпразни кеш паметта, изтрий „бисквитките“, след което рестартирай браузъра си и опитай отново.

Актуализирай браузъра си. Прилагаме много строги стандарти за сигурност, а сайтовете ни са оптимизирани за новите версии на браузърите. Можеш да намериш най-новите версии на всеки един браузър на следните връзки: Firefox / Internet Explorer / Google Chrome.

Не получи имейл за потвърждение? Моля, провери папката си с нежелана поща.

Ако все още няма решение за проблема ти, моля, свържи се с нас на номер 00359 (0) 249 17 881*. С удоволствие ще ти помогнем.

   

На страницата с обобщена информация за билетните центрове и туристическите агенции можеш да намериш списък с всички търговски агенти и места за продажба. Просто въведи града и пощенския код, за да намериш обект, който е най-близо до теб.

   

Да, можеш да промениш резервацията си от раздела на уебсайта ни за промяна или анулиране или в билетните центрове и туристическите агенции до 15 минути преди времето за отпътуване:

Промяна на телефонния ти номер: Безплатно. Ще получиш ново потвърждение на резервацията и нов номер за нея.

Промяна на името на пътника: Безплатно, прилага се следното изключение: Ако в момента на анулиране цената за пътуването е по-висока от цената, на която билетът е бил първоначално резервиран, ще ти начислим разликата. Ще получиш ново потвърждение на покупката и нов номер за нея.

Анулиране и нова резервация: Ако искате да промените пътуването си, моля, направете следното:

Провери дали се предлага търсеният от теб маршрут.

Анулирай първоначалната си резервация и ще получиш ваучер, който ще можеш да използваш за новата резервация.

Купи билет за новото си пътуване, като използваш издадения ваучер. Ще получиш ново потвърждение на резервацията и нов номер за нея. Ако цената на новата резервация е по-висока от стойността на ваучера, трябва да заплатите разликата.

Моля, имай предвид, че при процеса на анулиране удържаме такса  за пътник и пътуване като такса за анулиране.
Ще ви информираме за тази такса, докато извършвате анулирането.

Какво мога да направя, ако допусна грешка по невнимание по време на резервация?
Ако забележиш, че е допусната грешка по време на резервацията, можеш да промениш или анулираш билета си в рамките на 60 минути от момента на създаване на резервацията, без да ти бъдат удържани такси за анулиране. Това правило не важи за пътувания, за които вече е била извършена промяна.

   

Винаги можеш да изтеглиш или получиш чрез нашия уебсайт ново потвърждение на резервация.  Ако не можеш да си спомниш номера на резервацията си, трябва само да кликнеш върху „Забравен номер на резервация?“. Въведи имейл адреса, използван за първоначалната резервация, и по имейл ще получиш ново потвърждение за нея. Моля, провери дали потвърждението не е получено в папката ти за спам.

   

Да, можеш да промениш безплатно името на пътника до 15 минути преди времето на отпътуване от страницата за промяна или презаверяване на резервацията или в билетните центрове и туристическите агенции. Ако в момента на анулиране цената за пътуването е по-висока от цената, на която билетът е бил първоначално резервиран, ще ти начислим разликата. Ще получиш ново потвърждение на резервацията и нов номер за нея.

   

Да, разбира се. Но имай предвид, че потвърждението на резервацията и билетът винаги се изпращат на имейл адреса, посочен в резевацията. Моля, не пропускай да предадеш билета на човека, за когото правиш резервация.

Ще изпращаме важна информация за пътуването на посочения мобилен номер. Ето защо в резервацията въведи мобилния номер на пътника.

Също така е важно да въведеш правилното име на пътника.

   

Децата пътуват с намаление. Цената с намаление важи за децата до 15 години. Ако се предлага цена с отстъпка, която е по-ниска от намалената цена, билетът за детето автоматично ще бъде издаден на по-ниската цена.

Децата на възраст между 0 и 3 години могат да пътуват само в детски седалки за автомобил. По време на пътуването детската седалка трябва да бъде закрепена с предпазните колани на седалката в автобуса. Трябва да е възможно закрепване чрез двуточков колан. Детската седалка се осигурява от лицето, което придружава детето.

На деца и непълнолетни, които още не са навършили 10 години, се разрешава да пътуват по всички национални и международни линии само ако са придружени от възрастен. Децата на възраст между 10 и 14 години може да пътуват с автобусите ни без придружител, ако родителят или настойникът им писмено е потвърдил в процеса на резервиране на билет, че детето е в състояние да пътува самостоятелно и без надзор. FlixMobility, FlixCompanies и нашите партньори не носят отговорност за непълнолетни лица. Децата, пътуващи без придружител, не могат да пресичат национални граници, нито да пътуват с нощни автобуси. Също така пътуващите самостоятелно деца може да нямат право да пътуват по линии, които включват прекачвания.

Навършилите 16 години младежи може да пътуват с нас без придружител. При международни пътувания родителят (родителите) или настойникът (настойниците) трябва да се погрижат младежите да носят със себе си всички необходими документи и документи за самоличност, необходими при пресичане на границата.

По линиите във Франция или по международните линии от Франция непълнолетните лица под 16 години трябва да бъдат придружавани от родител или настойник. Ако младежи на възраст между 16 и 17 години предприемат международно пътуване от Франция, техните родители или настойници трябва да се уверят, че те носят със себе си всички документи и документи за самоличност, необходими за преминаване на граница (лична карта/паспорт и виза, ако е необходимо ).

По линии в Дания непълнолетните лица на възраст под 16 години може да пътуват самостоятелно, дори и по линии с прекачвания, ако родител или настойник е потвърдил в писмена форма, че въпросното непълнолетно лице е както способно, така и в състояние да започне пътуването без придружител и без надзор. FlixBus изрично не поема никакво задължение за надзор над непълнолетни лица.

   

Тук можеш да намериш информация за опциите за превоз за пътници с увреждания или ограничена подвижност.  За да потвърдим, че можем да ти предложим транспорт, молим всички пътници, които трябва да пътуват в инвалидна количка, да се свържат с отдела ни за обслужване на клиенти чрез формуляра ни „Заявка за пътуване в инвалидна количка“ не по-късно от 7 дни преди резервацията. Периодът на уведомление е намален до 36 часа преди отпътуване за всички останали пътници, които могат да пътуват в пътническа седалка независимо от увреждането или ограничената си подвижност. Моля, използвай този формуляр за връзка (като тема избери „Пътници с увреждания/кучета водачи).

Мога ли да използвам направленията от цялата мрежа въпреки ограничената ми подвижност?

Принципно превозваме всички пътници без значение дали са с увреждания, или ограничена подвижност. Но към момента все още не са изпълнени всички необходими предпоставки, за да сме в състояние да осигурим на всички пътници превоз по всички предлагани линии по всяко време. От една страна, това е свързано с конструктивните характеристики на използваните от нас автобуси, а от друга страна, не всяка една спирка разполага с инфраструктура, която да позволява свобода на достъп. Засега FlixBus разполага само с няколко автобуса, които са пригодени за безпроблемен достъп. Използваме ги за различни линии. Отговорност за спирките носи съответния мениджър.
Ако си с ограничена подвижност и можеш да се качваш в автобус самостоятелно или с помощта на придружител, тогава можем да ти предоставим превоз по всички линии. 
Ако се придвижваш с инвалидна количка, но можеш да се изправиш и самостоятелно да се качиш в автобуса, също така предоставяме превоз по всички линии.
Ако трябва да пътуваш в инвалидната си количка, тогава понастоящем можем да ти предложим превоз само след грижливо предварително проучване и само за определени отсечки поради посочените причини.
Свържи се с отдела ни за обслужване на клиенти не по-късно от 7 дни преди датата на отпътуване, като използваш формуляра ни „Заявка за пътуване в инвалидна количка“, за да проверим дали можем да ти предложим превоз. 

Как и кога мога да резервирам пътуването си? 

Ако пътуваш в инвалидна количка, моля, свържи се с отдела ни за обслужване на клиенти не по-късно от 7 дни преди пътуването, за да проверим дали можем да ти предложим превоз. Моля, използвай формуляра „Заявка за пътуване в инвалидна количка“.  Ако всички необходими изисквания са удовлетворени, отделът ни за обслужване на клиенти ще те информира по имейл, след което ще можеш да резервираш билета си онлайн.
Ако въпреки ограниченията си можеш да използваш пътническа седалка в автобуса, тогава резервирай самостоятелно билета си без срок за предварителна резервация. Единствено трябва да ни уведомиш до 36 часа преди заминаване, в случай че искаш да превозваш помощни средства, инвалидна количка или други ортопедични средства за придвижване в багажното ни отделение, или ако имаш придружител или куче водач.

Каква е стойността на пътуването за моя придружител или моето куче водач?

След доказване на необходимостта от постоянен придружител ще превозим безплатно както придружителя ти, така и твоето куче водач. При това за кучето водач ще бъде резервирано отделно място.
Преди отпътуване представи доказателство за необходимостта от постоянен придружител, за да потвърдиш правото на безплатно пътуване на придружителя си. За целта представи преди отпътуване съответния документ, в който е посочена необходимостта от постоянен придружител, например:

 • валидна карта за обществен транспорт в Нидерландия, издадена за придружител (OV-Begeleiderskaart)
 • в Германия: Schwerbehindertenausweis (документ за тежки увреждания) или сертификат от лекар специалист;
 • във Франция: Carte D'Invalidité (Besoin d´Accompagnement);
 • в Италия медицински свидетелства, издадени от местните здравни служби (ALS) или от държавната служба за социални грижи (INPS)
 • в Чешката република, валидна карта ZTP/P, издадена в Чешката република.

За кучета водачи са в сила същите изисквания. В допълнение ще трябва да представиш доказателство, че кучето ти е завършило сертифицирано обучение за кучета водачи.

На какви изисквания трябва да отговаря инвалидната ми количка, за да бъде качена в пътническия салон?

В пътническия салон на автобусите за превози на дълги разстояния се допускат само инвалидни колички, които са разрешение като седалки за пътници съгласно DIN EN 12183 или DIN EN 12184 и са снабдени със система за закрепване съгласно DIN 75078-2. В допълнение важат и следните ограничения за максимални размери: макс. ширина 70 см х макс. дължина 120 см/общо тегло до 300 кг.
Ако при чекиране в автобуса бъде установено, че инвалидната ти количка не отговаря на тези изисквания въпреки предварителното писмено потвърждение, тогава приемането й на борда на автобуса не е възможно и задължението за превоз се анулира без право на обезщетение.

Използваните спирки предоставят ли възможност за свобода на достъп? 

Подобно на оборудването на автобусите ни, така и при спирките е необходимо още известно време с цел преустройството им в такива, които предлагат свобода на достъп. Затова и по отношение на спирките не може да бъде предложена всеобхватна мрежа. Тъй като обаче спирките не се управляват или поддържат от нас, понастоящем не разполагаме с достатъчно информация за инфраструктурата им. Поради това препоръчваме преди пътуването си да се информираш за актуалното състояние на спирката от отговорното за целта лице.

Как и къде ще ми бъде оказана помощ?

За да бъде пътуването ти възможно най-приятно, препоръчваме да пътуваш с придружител, който може да ти осигури нужното съдействие. Моля, свържи се с нас възможно най-бързо, за да уточним всички подробности относно пътуването ти.  За да направим това, трябва да ни информираш относно потребностите си (съдействие при качване и слизане от автобуса, информация за ограничена подвижност и т.н.) не по-късно от 36 часа преди планираното отпътуване чрез нашия формуляр за контакт (като тема избери „Пътници с увреждания/кучета водачи).

   

Предлагаме ти два варианта за изгоден превоз на групи:

Когато искате да пътувате изцяло съгласно желанията си, можете да наемете собствен автобус с шофьор на адрес www.mieten.flixbus.de. Възможни са всякакви специални желания – отпътуване от адрес, превозване до целта, при запитване е възможно използване на автобуса и на място. Процесът на резервиране е лесен благодарение на незабавното изчисляване на цената. Пътуването е удобно, съобразено с индивидуалните предпочитания и удобството на групата. А ако промените решението си, можете да анулирате заявката си безплатно до 14 дни преди датата на отпътуване.

Освен това, за групи от 3 до 40 човека предлагаме изгодна групова цена по редовните ни линии. При налични места можеш да направиш резервация направо от съответния раздел. В този случай се изисква предварителна резервация от предния ден. Ако цената с отстъпка е по-изгодна от груповата тарифа, тогава се визуализира тя, така че винаги да можеш да резервираш на най-изгодните цени. 

Ако искаш да посетиш места, които не са включени в редовните ни линии, имаш възможност да наемеш автобус. Това ти гарантира гъвкавост в комбинация с изключително удобство и устойчиво пътуване.

   

При пътувания в други държави, моля, увери се, че носиш всички необходими документи и такива за самоличност, които се изискват при пресичане на границата. Моля, не заключвай багажа си с цел спазване на митническите изисквания. Обозначи го с етикет, указващ името и адреса ти, за да се избегнат обърквания.

Моля, продължавай да спазваш паспортните, визовите, валутните и здравните разпоредби. За въпроси относно митническите разпоредби моля да се свържеш с местните полицейски или митнически служби.

Моля, също така съблюдавай и съответните митнически разпоредби. При въпроси относно митническите разпоредби в Германия се обръщай към централната информационна служба на Митническото управление (info.privat@zoll.de или на info.gewerblich@zoll.de при въпроси от професионално естество). Митницата изпраща отговори на запитвания само на немски и английски език.

   
Мога ли да получа отстъпка за пътувания в Дания?

Предлагаме по-ниски от редовните цени за пътувания в Дания за студенти, деца и възрастни граждани. Моля, имай предвид, че ако избереш да резервираш и пътуваш на намалена цена, шофьорът на автобуса ще изисква представяне на документ за идентификация при качване в автобуса.

Студенти: Студентско намаление от 25% се прилага за регистрирани студенти с валидна студентска карта. Приемаме следните видове документи:

 • валиден студентски документ за самоличност със снимка и дата на валидност;
 • валиден студентски документ за самоличност и документ за записване, издаден през последните 12 месеца;
 • валидна младежка карта (Danish Ungdomskort, издадена от Trafikselskabet NT, Midttrafik, FynBus, Sydtrafik, DSB или Movia);
 • валидна студентска карта ISIC.

Възрастни граждани: Отстъпка от 25% важи за хора на възраст над 64 години, както и за хора, получаващи пенсия съгласно закона на Дания за социалните пенсии. Приемаме следните видове документи:

 • валиден документ за самоличност, удостоверяващ възраст над 64 години – например здравноосигурителна карта, шофьорска книжка или паспорт;
 • решение за пенсия, издадено от датска общинска служба (pensionmeddelelse), съпроводено от документ за самоличност, като здравноосигурителна карта, шофьорска книжка или паспорт.

Деца: Отстъпките за деца са разделени в две категории. Деца на възраст между 0 и 11 години и деца на възраст между 12 и 15 години. В случай на съмнение възрастта на децата се доказва чрез документ за самоличност. Валидни документи за целта са:

 • датска (жълта) или международна (синя) здравна карта;
 • паспорт.
Децата, пътуващи самостоятелно, могат да резервират билети на намалена с 50% цена. До две деца на възраст под 12 години могат да пътуват безплатно, когато са придружени от лице над 15 години. Едно дете на възраст под 12 години може да пътува безплатно, когато е придружено от непълнолетно лице на възраст между 12 и 15 години.

Моля, имай предвид, че билетите, поръчани за деца, студенти или възрастни граждани, са валидни само с горепосочените документи за самоличност. Ако изискваният документ за самоличност не може да бъде показан на шофьора, билетът с отстъпка е невалиден и на борда на автобуса се издава нов билет на редовна цена.

Датските войници, изпълняващи задължителна военна служба, могат да пътуват безплатно при представяне на съответните лични документи, доказващи изпълнението на такава служба. Необходимо е да се резервира място, като резервацията се прави на адрес uslugi@flixbus.bg.

   
Мога ли да получа отстъпка за пътувания в Чешката република?

В Чешката република учащите, децата, възрастните хора, както и хората с увреждания или лицата с ограничена подвижност и техните придружители могат да получат по-ниски от редовните цени.  Моля, имай предвид, че ако избереш да резервираш и пътуваш на намалена цена, шофьорът на автобуса ще изисква представяне на валиден документ за самоличност при качване в автобуса, освен ако не е посочено друго.

Отстъпката за деца е валидна за следните категории:

 • Деца на възраст между 0 и 5 години, придружавани от лице над 10 години, могат да пътуват безплатно.
 •  Деца на възраст между 6 и 14 години ползват отстъпка от 75%.
  За децата на възраст под 15 години не е необходимо да се представя документ, за да използват отстъпката си.
 • Децата на възраст между 15 и 17 години с документ за самоличност, издаден в Европейския съюз, паспорт или документ за самоличност, съдържащ дата на раждане, име и снимка, ученическа карта или студентска каррта ISIC.
 

Отстъпката за студенти на възраст между 18 и 25 години важи за записани студенти с валиден документ за идентификация като студент. Приемаме следните видове документи за идентификация:

 • валидна студентска карта на студенти, учещи в Чешката република;
 • валидна студентска карта ISIC.
 

Отстъпката за възрастни пътници над 65 години важи срещу лична карта на гражданин на ЕС, паспорт или друг документ за самоличност, съдържащ дата на раждане, име и снимка.

Отстъпката за пътници с увреждания е валидна за притежатели на карта ZTP или ZTP/P, като картата трябва да е издадена в Чешката република. Лицата, които придружават притежателите на карта ZTP/P, пътуват безплатно.

Възрастни, посещаващи дете в социален дом, могат да получат отстъпката, ако предоставят потвърждение на екипа ни за обслужване на клиенти: www.flixbus.bg/za-nas/kontakti.

Моля, имай предвид, че билетите, поръчани за деца, учащи, възрастни пътници и пътници с увреждания или с ограничена подвижност и техните придружители, са валидни само с горепосочените документи за самоличност, освен ако не е посочено друго. Ако изискваният документ за самоличност не може да бъде показан на шофьора, билетът с отстъпка е невалиден и на борда на автобуса се издава нов билет на редовна цена.

   

Кодът за ваучера ти от LIDL може да се използва в www.flixbus.com и е само за едно автобусно пътуване. Валидността на ваучера е ограничена. Датата на изтичане на валидността е указана на касовата ти бележка. Можеш да осребряваш само по един ваучер на човек и за пътуване. Също така е ограничен и броят билети, които всяко лице може да купи или осребри. След като ваучерът бъде осребрен, билетът ти вече не може да се анулира. Разбира се, можеш да подариш този ваучер, но повторната му продажба е забранена. При допълнителни въпроси, моля, изпрати имейл на адрес lidl@flixbus.de  или се обади на номер 00359 (0) 249 17 881*.

   

Можеш да закупиш нашите ваучери за подарък онлайн от магазина ни за фенове. Тук можеш да избираш измежду различни стойности. За още информация относно ваучерите за подарък, моля, посети магазина за фенове. 

   
Искам да си създам клиентски профил във FlixBus. Какво трябва да направя за целта?

Имаш две възможности: Или да се регистрираш много лесно на страницата ни за вход, или по време на самия процес на резервиране.

На страницата ни за вход трябва да въведеш имейл адреса си, след което ще получиш на същия този адрес съобщение с връзка за потвърждение. Възможно е получаването на съобщението да отнеме няколко минути. След това трябва само да въведеш име и парола и клиентският ти профил във FlixBus е напълно активиран.

Ако искаш да регистрираш профила си по време на процеса на резервиране, трябва да поставиш отметка в съответното поле на страницата за плащане. След приключване на резервацията автоматично ще получиш имейл за потвърждение на посочения в резервацията имейл адрес.

След като се регистрираш, ще можеш също така да свържеш профила си във Facebook с клиентския си профил във FlixBus.

   
Искам да използвам профила си във Facebook за вход. Какво трябва да направя за целта?

На страницата за вход или на тази с данните за пътниците можеш да избереш бутона „Свързане с Facebook“ и да потвърдиш съгласието си. Предварително условие: Трябва вече да си в профила си във Facebook. След това регистрацията ти ще бъде напълно завършена и ще получиш потвърждение по имейл. Нищо повече не е необходимо.

Разбира се, няма да публикуваме нищо в дневника ти във Facebook.

   
Искам да вляза в приложението. Защо не успявам?

В приложението на FlixBus за Android можеш да се регистрираш още днес. По този начин имаш достъп от устройствата си до билетите и данните си.

Скоро предстои да представим приложението и за iOS.

Until then, use the app’s option to add your ticket via QR code scan and save your payment information there.

   
Забравих паролата си за клиентския си профил във Flixbus/не мога да вляза

За да можеш да получиш достъп до данните си въпреки забравената парола, можеш да я зададеш наново.

   
Профилът ми все още не е потвърден, но вече не мога да намеря имейла за потвърждаването му?

Ако профилът ти все още не е потвърден или не можеш да намериш имейла с потвърждението, можеш да заявиш ново съобщение по имейл оттук.

   
Какво трябва да знам за клиентския профил във FlixBus?

Изключително полезна е възможността да запаметяваш начините си на плащане в клиентския си профил. По този начин можеш да правиш още по-бързо резервациите си, тъй като няма да се налага да въвеждаш всички данни наново.

Когато си в профила си, можеш да потвърдиш съхраняването на данните си за плащане чрез поставянето на отметка. Личните ти данни и начини на плащане са на сигурно място при нас – не ги предоставяме на никого. Повече информация на тази тема можеш да намериш в правилата ни за защита на поверителността.

В секцията „Моите резервации“ на клиентския си профил ще виждаш всички билети, които са закупени с твоя имейл адрес след потвърждаване на регистрацията ти.

Разбира се, в клиентския си профил можеш да правиш резервации за други членове на семейството си или приятели, но не пропускай да проверяваш дали са въведени правилните имена на пътниците.

Ново: Сега можеш да се регистрираш и в приложението за Android. По този начин получаваш достъп от устройствата си до билетите и данните си.

   
Мога ли да резервирам точно определена седалка?

За много линии вече имаш възможност да резервираш предпочитана от теб седалка.

Ако за пътуването ти предлагаме възможност за резервиране на седалки, това ще бъде указано в процеса на резервация, след като бъде въведена информацията за пътниците. Можеш да резервираш седалка и в нашите агенции или места за продажба на билети. За съжаление, тази опция не се предлага при шофьора на автобуса.

Таксата за резервация на седалка зависи от вида на седалката и разстоянието. Информация за всички цени за резервиране на седалка е публикувана тук.

Номерът на седалката ти е посочен в билета. В автобусите ни с възможност за резервация на седалка номерата на седалките са обозначени в тъмносиво върху отделението за ръчен багаж, което е на нивото на очите.

Добавяне, промяна или отмяна на резервация на седалка:
Можеш да резервираш точно определена седалка в процеса на резервация. За съжаление, това не е възможно впоследствие. Ако искаш да отмениш или промениш резервацията си за седалка, кликни тук.

Групи:
Резервираните седалки не са обвързани с имената на пътуващите. Всеки член на групата може да си избере една от резервираните седалки.

В някои от нашите автобуси не се предлага резервиране на седалки.
Както винаги, имаш осигурено място на борда на нашите автобуси.

В автобусите без възможност за резервиране на седалка всеки пътник има право на избор по желание. За да получиш конкретна седалка, препоръчваме ти да бъдеш пред автобуса възможно най-рано. Ако не успееш да заемеш желаната от теб седалка, попитай някой от другите пътници дали би искал да размените местата си. Разбира се, предимство при избора на седалка имат пътниците с ограничена мобилност.

  

Да, съвсем отскоро имаш възможност да резервираш и съседната седалка, ако е свободна. Докато правиш резервацията, трябва просто да активираш опцията „Допълнителна седалка“ и да избереш предпочитаните от теб седалки. За съседната седалка ще заплатиш същата цена, каквато начисляваме за допълнителен билет. Възможни са разлики в цените между твоя билет и резервацията ти на съседната седалка. Но пък по този начин със сигурност резервираш съседната седалка за себе си. Не заплащаш втора такса за седалка.

Информация за резервацията на седалки ще намериш във фактурата и билета си.

Ако искаш с теб да пътува твой приятел, трябва да му резервираш отделен билет. Свободното съседно място е резервирано само за теб.

  

Ако спонтанно решиш някой друг да пътува с теб, трябва да му резервираш отделен билет. Свободната съседна седалка е резервирана само за теб, като това не представлява валиден билет.

  

Не, цената за резервация за седалка при маршрути с прекачване се определя съгласно най-дългата отсечка по маршрута или съответно съгласно избраната най-скъпа категория седалки. Тук ще намериш всички цени.

В автобуса:

   

За да се качиш в автобуса, трябва да представиш потвърждение на резервацията на хартиен или електронен носител (като PDF файл или QR код на смарттелефон). Най-лесният начин е да покажеш билета си направо от мобилното ни приложение. Моля, имай предвид, че при пътувания в други държави трябва да носиш със себе сивсички необходими документи за преминаване на граница, както и документ за самоличност.

Потвърждението на резервацията ще получиш в края на процеса във формат за разпечатване, както и по имейл (моля, проверявай и папката си за спам). В случай на покупка на билет от шофьора на автобуса квитанцията за плащането служи за билет/потвърждение на резервацията.

   

Имаш право да носиш със себе си безплатно един ръчен и един пътнически багаж. Моля, обозначи с етикети багажа си, на които е написано името и адреса ти.

Ръчният багаж: не трябва да надвишава размерите от 42 х 30 х 18 см, а теглото му не трябва да е повече от 7 кг. Всички ценни принадлежности трябва да бъдат пренасяни в ръчния багаж.

Пътническият багаж е ограничен до една единица с максимални размери 80 x 50 x 30 см. Допускат се незначителни отклонения от посочените размери, ако общият размер на единицата багаж (височина, ширина и дължина) не надвишава 160 см. Имаш право на безплатен пътнически багаж с макс. тегло от 20 кг на човек.

Допълнителен багаж: В рамките на наличния капацитет всеки пътник може да превозва втора, допълнителна единица пътнически багаж. Той не трябва да надвишава размерите на пътническия багаж и трябва да е с тегло до 20 кг. Трябва да заявиш превозването на такъв тип багаж или (ако е възможно за това пътуване) по време на резервацията, или след като я направиш, но в такъв случай трябва да го регистрираш най-рано 48 часа преди отпътуването на автобуса, като се свържеш по телефона с отдела ни за обслужване на клиенти: 00359 (0) 249 17 881*. Допълнителен багаж, регистриран чрез нашия център за обслужване на клиенти, се заплаща директно на шофьора. Не съществува общовалидно право за превозване на повече от една единица пътнически багаж. Можеш да намериш цените тук.

Свръхбагаж: Размерът на единицата багаж (височина в см + ширина в см + дължина в см) не може да надвишава 240 см, както и макс. тегло от 30 кг. Превозването на този тип багаж трябва да бъде заявено или (ако е възможно за това пътуване) по време на резервацията, или след като я направиш, но в такъв случай трябва да го регистрираш най-рано 48 часа преди отпътуването на автобуса, като се свържеш по телефона с отдела ни за обслужване на клиенти: 00359 (0) 249 17 881*. Не съществува общо правило, че всеки пътник може да вземе свръхбагаж на борда на автобуса. Пример за свръхбагаж са ски оборудване и музикални инструменти (препоръчва се превоз в защитни калъфи). При превоза на велосипеди и ортопедични помощни средства прилагаме специални правила. Някои предмети не се допускат за превоз. Можеш да намериш цените тук.

Моля, имай предвид, че за някои маршрути е възможно правилата за багажа да имат изключения. Ще получиш повече информация за разрешения багаж за пътуването си в процеса на резервиране.

За още информация относно правилата и разпоредбите за превоза на багаж на борда на автобусите ни виж Общите ни условия.

   

Препоръчваме добавянето на допълнителен или свръхбагаж да се извършва по време на резервацията. В случаите, в които се налага да добавиш багаж впоследствие към резервираното пътуване, имаш на разположение две възможности:

1) От раздела „Промяна/анулиране на резервация“ на интернет страницата ни или в билетните центрове/туристическите агенции можеш да сторнираш пътуването си и да го резервираш наново, но с променен багаж. Това е възможно до 15 минути преди часа на отпътуване. Отделните стъпки са описани в нашите често задавани въпроси в частта „Мога ли самостоятелно да променя, презаверя или анулирам резервацията си?“.

2) Също така можеш да добавиш допълнителен или свръхбагаж към вече съществуваща резервация чрез телефонно обаждане до нашия отдел за обслужване на клиенти. В този случай приемането на багажа зависи от свободния капацитет на автобуса. Плащането се извършва при шофьора.

   

Можеш да вземеш велосипеда си със себе си, ако е със стандартни размери, няма допълнителни елементи и теглото му не надвишава 20 кг. Много от автобусите ни са оборудвани със стойки за превоз на велосипеди по време на велосипедния сезон. Можеш да резервираш място за своя велосипед по време на резервацията си. Съвет: Ако за желания от теб маршрут няма свободно място за велосипеди, опитай да промениш спирките. Възможно е някой от другите пътници да слиза на някоя от тях и да освободи място за твоя велосипед.

Сгъваеми велосипеди се превозват в специално предвидени за целта чанти. Трябва просто да се свържеш с нашия отдел за обслужване на клиенти, за да заявиш сгъваемия си велосипед като свръхбагаж. Ще го превозим в багажното отделение.

Превозът на велосипед, които се заплащат в брой на шофьора. Ето защо се запаси с достатъчно дребни пари. На стойките за велосипеди не могат да бъдат превозвани електрически велосипеди, велосипеди с двигател, тандемни велосипеди и триколки. Можеш да намериш цените тук.

   

Не, това не е възможно. Превозваме велосипеди, както и друг багаж, само с теб или съответно пътника, на когото принадлежат.

   

Музикалните инструменти, които не надхвърлят размерите и теглото на ръчния багаж (42 х 30 х 18 см, макс. 7 кг), може да се транспортират безплатно в багажните отделения над седалките вместо ръчен багаж. В това багажно отделение може да имаш или ръчен багаж, или музикален инструмент.

Музикалните инструменти, които надхвърлят размерите и теглото на ръчния багаж (42 х 30 х 18 см, макс. 7 кг), се считат за свръхбагаж и се транспортират в багажника на автобуса в подходящ транспортен калъф. Препоръчваме калъфът да е твърд с цел избягване на увреждания. В този случай за всяка отделна бройка багаж ще бъде добавена такса от към резервацията ти. Трябва да регистрираш този тип багаж не по-рано от 48 часа преди времето на отпътуване, като се свържеш с екипа ни за обслужване на клиенти на номер: 00359 (0) 249 17 881*. Можеш да намериш цените тук.

Музикални инструменти и техните калъфи, които са по-големи от 135 х 48 х 35 см, не се приемат за превоз (например контрабаси).

Моля, имай предвид, че за някои маршрути е възможно правилата за багажа да имат изключения. Ще получиш повече информация за разрешения багаж за пътуването си в процеса на резервиране.

   

От гледна точка на безопасността не разрешаваме превозването на домашни любимци или други животни в превозните ни средства, като изключение правим за кучета водачи, придружаващи пътници с увреждания, след представяне на съответните сертификати. Кучетата водачи се превозват безплатно и трябва да бъдат регистрирани най-малко 36 часа преди времето за отпътуване на номера ни за услуги: 00359 (0) 249 17 881*.

   

Автобусите ни пътуват по график и затова пътуванията са обвързани с разписания. Ето защо не е възможно, за съжаление, шофьорът да изчаква закъснелите пътници. Моля да бъдеш на автобусната спирка най-малко 15 минути преди времето на отпътуване.

   

По принцип посочваме часовете на отпътуване и пристигане винаги съгласно местното часово време за съответната спирка.

Ако за маршрута ти е приложима смяна на часовото време, ще разпознаеш това по краткото указание до посочената продължителност на пътуването в общия преглед на предлаганите маршрути.

За да пътуваш спокойно и за да бъдеш навреме на съответната спирка, моля, следвай винаги местното време.

   

Ще те информираме за закъсненията чрез SMS или насочено съобщение до мобилния номер, посочен в резервацията Също така информация за закъсненията ще намериш и в секцията за актуална информация за маршрутите в раздела „Услуги“ на уебсайта ни или в изгледа на билета ти в приложението ни.

Ако получиш информация за закъснение от FlixBus, тогава със сигурност няма да изтървеш автобуса си, ако обаче бъдеш на спирката си 15 минути преди новия час на отпътуване.

Ако маршрутът ти е с прекачване с FlixBus, ще те информираме с SMS или насочено съобщение дали ще успееш да пристигнеш навреме за връзката си. В случай че не успееш, нашият отдел за обслужване на клиенти автоматично ще промени резервацията ти и ще те информира за това със съобщение.

Ако автобусът ти има закъснение и поради тази причина пропуснеш връзката си с друг превозвач, моля да приемеш нашите извинения. Много съжаляваме за объркването на плановете ти за пътуване. Въпреки това обаче отбележи, че не предлагаме обезщетение за резервации с други превозни средства, които не са направени чрез нас. Благодарение на широката ни мрежа в Европа се стараем по всякакъв начин да ти предлагаме предпочитаните от теб маршрути. Провери дали няма да можеш да намериш при нас всичко, което търсиш.

   

За съжаление, не е възможно да се качваш на автобуса или да слизаш от него на различно място от указаното при резервацията на билета. Това се отнася и за различни автобусни спирки в един и същ град. Разбира се, можеш да промениш местоположението или дестинацията за пътуването си от уебсайта ни, за да можеш да се качиш от или да слезеш на желаната спирка.

Моля, имай предвид, че при някои маршрути (с по-малко от 50 км разстояние и по-малко от 1 час време но шофиране) съществува оперативна забрана и поради това не можем да продаваме билети. Ето защо не е разрешено да се качваш или да слизаш от автобуса на тези спирки. За тези маршрути не могат да се правят резервации. Благодарим ти за разбирането.

   

Всеки един от нашите автобуси разполага с климатична система, тоалетна на борда, лампи за четене и удобни седалки. В допълнение ти осигуряваме безплатен Wi-Fi, а в някои автобуси ти предлагаме напитки и закуски, електрически контакти и медиен център за музика и филми при поискване.

Моля, имай предвид: Wi-Fi мрежата ни е в пробен период. Ето защо от време на време може да изгубваш достъп до нея по време на пътуването, ако попаднеш в зона без покритие или ако не е възможно всички пътници да използват Wi-Fi едновременно. В редки случаи е възможно на борда да няма електрически контакти или безплатен достъп до Wi-Fi, например при резервни автобуси или ако закупеният от теб билет е от тези, които продаваме от името на партньорите си. Това се отнася за маршрутите, изпълнявани от следните партньори: Autobus Oberbayern GmbH, Allgäu Airport Express GmbH, Bohr Omnibus GmbH, Dr. Richard Linien GmbH & Co KG и Publicexpress GmbH.

   

За някои от пътуванията ни има планирани почивки, които са в съответствие с интервалите за шофиране и почивка за съответното пътуване. Нашата цел е да те отведем до желаната дестинация възможно най-бързо и ефективно и затова не предлагаме допълнителни почивки. Тоалетната на борда и закуските на ниски цени правят допълнителното спиране излишно дори и при по-дълги маршрути.

Пушенето в автобусите ни е забранено, както и употребата на електронни цигари. Въпреки това обаче по време на включените в разписанието почивки можеш да слезеш от автобуса за кратка пауза. Моля, информирай шофьора, че слизаш, и не се отдалечавай твърде надалеч от автобуса, тъй като шофьорът може да потегли без теб! Попитай шофьора колко време ще е почивката.

   

При пътувания на дълги разстояния използвай предпазните колани, които са подобни на тези в автомобилите. Всяка седалка е оборудвана с предпазен колан, който трябва да бъде поставен по време на цялото пътуване.

Багажът, допълнителният багаж и свръхбагажът ще бъдат превозвани в товарното отделение. Вашият шофьор ще се погрижи за безопасното и ефективно товарене на багажа. Трябва да поставиш ръчния си багаж по безопасен начин в багажното отделение над седалките.

Безопасността ти е от първостепенно значение за нас. Всички наши превозни средства и електронно оборудване на борда на автобусите са тествани от TÜV и се поддържат редовно. Всички наши шофьори са специализирани в пътнически превози и се обучават редовно. Те трябва стриктно и без изключения да спазват указаните в нормативните документи интервали за шофиране и периоди за почивка. Ето защо при по-дълги пътувания може да има двама шофьори в автобуса или да има планирани почивки. При забавяния в разписанието може в изключителни случаи да се налагат непланирани междинни почивки. Благодарим ти за разбирането.

   

Искаме да се чувстваш добре по време на пътуването, ето защо можеш да се храниш и пиеш течности в нашите зелени автобуси. Но с оглед удобството на останалите пътуващи ето няколко указания:

 • С цел приятното пътуване на всички избягвай храни със силна миризма.
 • Оставяй седалката си във вид, в който искаш да я намериш: без трохи, остатъци от храна или боклук. В автобуса има кошчета за боклук, които са за използваните от теб опаковки.
 • Прекалената консумация на алкохол или неумереното поведение вследствие на това може да доведе до отстраняване от пътуването.
   
 • Да, по принцип е възможно. Но въпреки това имай предвид, че автобусът, който искаш да използваш, може да е напълно резервиран. Поради това не можем да ти обещаем, че ще успееш да пътуваш, ако нямаш предварителна резервация.
 • Билети в автобуса се купуват от нашите шофьори. Моля, приготви си достатъчно пари в брой, тъй като не е възможно заплащане с карта.
 • Цената на билета е нормалната цена, което означава, че при определени обстоятелства може да е значително по-висока поради множеството предложения за отстъпки при ранна резервация в приложението или уебсайта на FlixBus. Между другото в приложението ни е възможно да се правят безпроблемно резервации до 15 минути преди часа на заминаване.
 • Приятно пътуване!
   

Условия за пътуване

Радваме се, че използваш нашите предложения за пътуване с влак, реализирани съвместно с партньорите ни. За да премине пътуването ти възможно най-безпроблемно, във влаковете важат в голяма степен същите правила като в автобусите. Въпреки това обаче имай предвид, че във влаковете се прилагат специални правила за превозването на пътници с ограничена мобилност, както и за пътуването с животни. Подробна информация ще откриеш в общите условия на нашия партньор .

Внимание: Ако комбинираш превозните ни средства, т.е. ако пътуваш една част от маршрута с влак, след което продължиш с автобус, важат общите търговски и транспортни условия на FlixBus.

Резервиране на място

Билетите за влак не се продават с резервация на място. Те единствено предоставят достъп до влака. В момента тестваме система за резервации на места. Тъй като пускаме тази удобна функция в действие поетапно, по време на процеса на резервиране можеш да провериш дали за твоя маршрут вече се предлага резервация на място.

Вагон за деца

Във влака има вагон за деца/семейства. В него нашите малки пътници могат да се забавляват с дървена железница или да използват повече място с родителите си за по-спокойно пътуване.

   
За пътуването ми могат да бъдат резервирани седалки – къде мога да седна?

Както винаги, имаш осигурено място на борда на нашите автобуси. В зависимост от пътуването, може да се резервира или място в автобуса или само отделни редове с места. За някои автобуси ние не предлагаме резервация на места.   Моля, проверете вашия билет за резервация на вашето място. 

Ако нямате резервирано място, но на вашия билет е посочено място, моля, седнете на това място. Ще видите номерата на местата в тъмно сиво на нивото на очите, отбелязани върху отделението за ръчен багаж. Ако нямате резервирано място и на вашия билет не е посочено място, в такъв случай можете да си изберете нерезервирано място със зелен стикер.

Ако дадена седалка с възможност за резервиране е свободна, тя може да бъде резервирана от някого по-късно по време на пътуването.По тази причина моля да използвате само безплатно място, за което не може да се правят резервации и е обозначено със зелен стикер.

   
Как мога да получа достъп до портала Onboard Entertainment?

След като се свържеш с Wi-Fi мрежата на FlixBus, се извършва автоматично пренасочване към FLIXtainment. Ако това не стане автоматично, можеш по всяко време да получиш достъп от media.flixbus.com. Приеми Общите условия и кликни върху бутона за свързване с Wi-Fi.

Понастоящем внедряваме достъпа до портала Onboard Entertainment в автобусите. Не пропускай да провериш media.flixbus.com при следващото си пътуване! Дори и все още да нямаш достъп, ще можеш да използваш безплатната ни Wi-Fi мрежа.

След пътуването:

  

Информация за закъсненията при пристигане ще намериш в секцията за актуална информация за маршрутите в раздела „Услуги“ на нашия уебсайт. Там можеш да избереш съответната спирка и да провериш времето на пристигане.

  

Не. Нашите билети са валидни само за нашите автобуси/влакове и само за маршрута, резервиран от теб. За пътуване с градски или друг вид транспорт се нуждаеш от съответния билет, който важи за тази цел. Същото важи и за пътуването ти до началната ти спирка или автогара.

  

След края на пътуването пътниците получават от нас анкета по имейл. Твоите отзиви са много важни за нас. Моля, не пропускай да попълниш анкетата.

Не си получил(а) анкета след последното си пътуване с нас? Това може да се дължи на факта, че напоследък пътуваш много често с нас. За да не затрупваме редовните си пътници с излишни съобщения по имейл, ние им изпращаме анкета на всеки 14 дни, а не след всяко пътуване.

   

Ако забравиш или намериш нещо на борда на автобуса, просто попълни формуляра ни за изгубени и намерени вещи или се свържи с екипа ни за обслужване на клиенти на номер: 00359 (0) 249 17 881*.

Ще отговорим на въпросите ти

Не успя да намериш отговор на въпроса си?

Тогава попълни този формуляр и сподели с нас какво те вълнува. С удоволствие ще ти помогнем!


* (Повиквания от фиксирани телефонни номера в Германия. Цената може да варира при повиквания от мобилни номера.)